II. Mezőkaszonyi Kakasfőző és Hagyományőrző Fesztivál

Kukorékolás

 

Közönséges kiskakas,

hangod hajnalkor magas!

Te ébreszted népedet,

nem csekély az érdemed!

(Weöres Sándor fordítása)

 

 

A Fesztivál tervezett versenyprogramja:

  7.00   –          8.00               előkészületek, alapanyagok kiosztása

8.00   –          12.00               a kakasok tájjellegű elkészítése

10.00   –                                palacsintasütés és egyéb ínyencségek elkészítésének kezdete

12.00   –          13.00               zsűrizés

12.00   -           16.00               kóstoltatás

16.00   –          17.00               eredményhirdetés

 

Egyéb programok:

11.30 – 16.00 óráig

·         hívogatás a fesztiválra (felvonulás, kedvcsináló a Mezőkaszonyi Művészeti Iskola épületétől a Sportpályáig: fúvószenekar, mazsorett csoport és a    fellépő szereplők felvonulása)

·         megnyitó a sportpálya színpadán

·         kulturális programok (hagyományőrző táncegyüttesek, kórusok, gyermekműsorok stb.);

·         kézművessátrak (varrás, kosárfonás, gyöngyözés, korongozás, faragás, hordókészítés, festés stb.), kiállítás és vásár;

·         helyi termékek bemutatója és vására;

·         borkóstolgatás;

·         kakasfogó-verseny

·         kakasszépségverseny

·         íjászkodási lehetőség

·         egészségsátor

·         gyógynövénysátor (Aloe vera);

·         gyermekprogramok (vidámpark, körhinta, ugráló-vár stb).

·         lovas kocsikázás

·         motoros találkozó

17.00 – 19.00 óráig

·         táncház, ahol a Kokas banda húzza a talpalávalót

19.00 – 24.00 óráig

·         utcabál. A zenés est hangulatát Dj Szasy és Dj Bodnár biztosítja,illetve az est folyamán fellép Demes Tamás!!!!

22.00 – tűzijáték                            

(A szervezők a programváltozás jogát fenntartják!)

 

Nevezés:

Nevezési díj: 300 UAH (10 000 Ft)

A nevezés határideje: 2012. június 15.

Egy csapat 5 főből állhat.

A nevezési díj tartalmazza:

- kakas (kb. 4 kg) és 3 kg nyersanyagcsomag (egységesen összeállított zöldségcsomag),

- 2 db asztal (iskolai pad), 5 db szék,

- műanyag kóstoltató edények és evőeszközök (a közönség kóstoltatásához),

- faanyag a tüzeléshez,

- a helyszínen folyóvíz áll rendelkezésre.

A versenyző csapatok hozzák

- a szabadtéri ételkészítés technikai hátterét (bogrács, grill, tárcsa, sütő-főző felszerelés, stb.)

- hűtőtáskát és a palacsinta elkészítéséhez szükséges alapanyagokat,

- pavilonsátor

- egyéni fűszereket,

- a terítéshez szükséges eszközöket (terítőt, tálaló eszközöket, evőeszközöket),

- az asztaldíszítéshez szükséges kellékeket,

- pavilonsátor díszítéséhez szükséges kellékeket

- jó hangulatot!

A versenyző csapatok feladata:a helyszínen átvett kakast ízlés és/vagy az érkezési helyüknek megfelelő hagyomány szerint elkészíteni. A kapott húsadagot legalább két fogás elkészítéséhez kell felhasználni. A zöldségcsomagból (és azt esetleg pótolva) köret(ek)et lehet készíteni a kakashoz. A csapatok számára további feladat az ételek tálalása, kóstoltatása illetve minden csapat kötelezően palacsintát készít desszertként. A palacsintasütés és azok palacsintajegyre való árusítása egész napos feladat, amikor be lehet mutatni a palacsinta számos változatát.

Lehetőség szerint minden csapat mutasson be legalább egy, az érkezési helyén honos/hagyományos népi mesterséget és az elkészíthető terméket (pl.: csuhéból, vesszőből, fából stb. készült tárgyakat). A termékeket lehet árusítani és az elkészítés folyamatát egész nap be lehet mutatni a vendégeknek.

 

Minden csapatból legalább egy fő rendelkezzen orvosi igazolással!

A kakas elkészítéséhez tüzelőanyagként csak fa, vagy faszén használható!

Az elkészült ételekből és a palacsintából összeállított menüsort, illetve az ezekhez illő italokat a csapatok értékelés céljából a zsűri sátrába szervírozzák. Ezt követően az ételeket az ételjegyekre lehet kóstoltatni.

 

A kóstoltatás menete a következő:

A közönség az információs pultnál tud kóstolójegyeket vásárolni, amelynek ára: 30 hr., mely 3 db ételjegyet és 1 db italjegyet tartalmaz.

Az ételjegyeket külön-külön be lehet váltani egy-egy versenyző csapatnál.

Az italjegy a boros sátornál váltható be.

A csapatok az általuk begyűjtött és az információs pultnál leadott ételjegyek után darabonként 4 hr-t kapnak. Az a csapat kapja meg a közönség díját, amelyik a legtöbb kóstolójegyet gyűjtötte össze.

A palacsintát és más, a csapat által előállított magyaros ínyencséget (az elkészítése során gazsütőt is lehet használni) reggeltől lehet palacsintajegyekre árusítani. Az összegyűjtött jegyeket 16:00-tól 16:30-ig lehet az információs sátornál beváltani. 1 db palacsintajegy után a csapat 6 hr-t kap.

Kérjük a csapatokat, hogy ételeiket csak kóstolójeggyel rendelkező vendégeknek kínálják!

 

Díjazás

Az I. helyezettnek vándor díj.

I-III. díj

Különdíjak, tárgyjutalmak

Minden versenyző csapat a sikeres részvételről oklevelet kap!

 

A zsűri

A szakmai zsűri értékeli az ízeken túl az ételkészítés folyamatát, az elkészített menü esztétikai megjelenését, tálalását, az asztaldíszítést és az ételek bemutatását, valamint az ételekhez kínált italok (főleg házi készítésű pálinkák, borok) harmóniáját.

 

„Erre kakas, erre tyúk, erre van a gyalogút.

Taréja, taréja, ugorj a fazékba!

                                                                                                                                                          Zsupsz!”

Oldalmenü
Naptár
Diavetítő
Szavazás
Mit nézne meg mindenképp kárpátaljai lártogatásakor?
Munkácsi vár
Vereckei-hágó
Ungvári vár
Szinevéri-tó
Schönborn vadászkastély