Kárpátaljai körutazások

 

KÁRPÁTALJAI KÖRUTAZÁS
Nárciszok-völgye

(4 nap 3 éjszaka)

 

Túratáv Kárpátalján: kb. 880 km
Ajánljuk: csoportoknak, baráti társaságoknak, akik egyénileg meg tudják szervezni az autóbuszos utazást
A Mezőkaszonyi Falusi Turizmus Egyesülete biztosítja: a szállást, étkezést, idegenvezetést, programok szervezését
Szállás: Mezőkaszonyban falusi vendégházakban
Étkezés: reggeli és vacsora a helyi Kulacs étteremben
 

1. nap

Érkezés a déli órákban a Beregsurányi határátkelőnél.
Útvonal: Budapest-Nyíregyháza-Beregsurány-Beregszász-Mezőkaszony (határtól 80 km)
 
Érkezés a Beregsurány-Asztély határátkelőn keresztül Beregszászra. Első utunk a Bethlen-Rákóczi kastélyban lévő Beregvidéki Múzeumba vezet, ahol megtekinthetjük a régi parasztélet számos eszközét, ásatási leleteket, Fedák Sári képeslapgyűjteményt, a hegyvidéken öntött vaskályhákat, numizmatikai gyűjteményt stb. Ezután a XV. század elején épült gótikus római katolikus plébániatemplomot látogatjuk meg, majd a vele szemben elhelyezkedő szecessziós stílusú Arany Páva étterem (volt Kaszinó) épületét. Átsétálva Beregszász főterére balra a Hősök tere, jobbra a volt Oroszlán szálló, ma Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház tárul elénk. A főtér hársfasora alatt sétálva többek között a XIX. századi klasszicista református templom, az egykori Bereg Vármegyei Királyi Törvényszék (ma magyar főiskola), a volt Royal Szálló és az egykori zsidó rituális fürdő épülete tárul elénk. Következő úti célunk Csetfalva, a XV. században épült gótikus fatornyú, hajójában fakazettás mennyezetű református templom. Ezt követően Tiszaújlakon megtekintjük a Rákóczi-féle szabadságharc első győztes csatájának 200. évfordulójára emelt Turul madaras emlékművet, a kárpátaljai magyarság zarándokhelyét. Mezőkaszony felé indulva Beregszászban még láthatjuk a volt Megyeházát és Fedák Sári kastélyát.
 
A Kaszonyi-hegy lábánál elterülő Mezőkaszonyban a szálláshelyek elfoglalása.
 
 
2. nap
Útvonal: Mezőkaszony- Nagyszőlős-Huszt-Iza-Ökörmező-Szinevér-Mezőkaszony (360 km)
 
Reggeli után elsőként Nagyszőlősön a buszból megtekintjük az egykori Ugocsa vármegye házát, az épülő ortodox templomot, a római katolikus templomot és a ferences szerzetesrend kolostorát, majd rövid megálló a Perényi kastélynál, illetve a Kankó várnál. Ezt követően a Huszt mellett lévő természetvédelmi területre, a Nárciszok-völgyébe látogatunk, ahol megcsodálhatjuk a keskenylevelű nárciszok virágzását. Ezután Huszt városában a református erődtemplomot tekintjük meg, illetve sétát teszünk a huszti várromhoz (ahol Zrínyi Ilona és
 
Tököly Imre jegyességet kötött), ahonnan kilátás nyílik a Tiszára. Izán nem csak megcsodálhatjuk, hanem meg is vásárolhatjuk a vesszőből font csodálatos tárgyakat. A Nagyág völgyében haladva jutunk el Ökörmezőre, ahonnan a Kárpátok hegyein átkelve a Talabor völgyébe, majd a Szinevéri Nemzeti Park területére érkezünk. Rövid séta után a 989 m-rel a tengerszint feletti magasságban lévő tengerszem, a Szinevéri-tó tárul elénk. Visszaúton az Árpádvonal egyik gyalogsági bunkerénél rövid megállót tartunk.
 
 
 
3. nap
Útvonal: Mezőkaszony-Munkács-Polena-Vereckei-szoros-Vereckei-hágó-Sipot-vízesés-Szolyva-Mezőkaszony (280 km)
 
Utunk elsőként a hős Zrínyi Ilona és kis Rákóczi által védelmezett Munkácsi várba vezet, majd ezt követően a polenai szanatóriumok völgyében a Vereckei-szoroson keresztül a Vereckei-hágóra érkezünk, ahol megcsodálhatjuk azt a helyet, ahol honfoglaló őseink a Kárpát-medencébe érkezve elfoglalták hazájukat. A hágón elsétálunk a millecentenáris emlékműhöz. Innen Fülöpfalvára megyünk, ahol rövid séta után megcsodálhatjuk a Sipot-vízesést. Utunkat hazafelé véve útközben látogatást teszünk a málenykij robot szolyvai gyűjtőtáborának helyén kialakított emlékparkba, ahol kegyeletünket rójuk le a magyar áldozatok siratófala előtt.
Vacsora után táncházzal egybekötött búcsúest

 

4. nap
Útvonal: Mezőkaszony-Nagydobrony-Csap-Ungvár-Munkács-Beregsurány (160 km a határig)
 
Ungváron első utunk a várba vezet, majd ezután a vár tövében elhelyezkedő skanzenbe látogatunk, ahol Kárpátalja népi építészetének remekeit csodálhatjuk meg. A történelmi belvárosban sétálva többek között megtekintjük az egykori bazilita kolostor épületét, a XVIII. századi barokk stílusú római katolikus templomot, a görög katolikus püspöki palotát és székesegyházat, a zsinagóga épületét, európa leghosszabb hársfasorát.
 
Hazautazás.
 

 

 

 

Kárpátaljai körutazás
3 nap 2 éjszaka
(Túratáv Kárpátalján: kb. 790 km)
 
 
1. nap. Péntek
Útvonal: Beregszász-Munkács-Vereckei-hágó-Mezőkaszony (230 km)
 
Érkezés Beregszászra a reggeli órákban. Első utunk a XV. század elején épült gótikus római katolikus plébániatemplomot látogatjuk meg, majd a vele szemben elhelyezkedő szecessziós stílusú Arany Páva étterem (volt Kaszinó) épületét. Átsétálva Beregszász főterére balra a Hősök tere, jobbra a volt Oroszlán szálló, ma Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház tárul elénk. A főtér hársfasora alatt sétálva többek között a XIX. századi klasszicista református templom, az egykori Bereg Vármegyei Királyi Törvényszék (ma magyar főiskola), a volt Royal Szálló és az egykori zsidó rítusfürdő épülete tárul elénk. A napot a hős Zrínyi Ilona és kis Rákóczi által védelmezett Munkácsi várban folytatjuk. A vár megtekintése után a Vereckei-hágó felé vesszük utunkat, ahol megcsodálhatjuk azt a helyet, ahol honfoglaló őseink a Kárpát-medencébe érkezve elfoglalták hazájukat. A hágón elsétálunk a millecentenáris emlékműhöz.
 
2. nap. Szombat
Útvonal: Mezőkaszony-Tiszaújlak-Csetfalva-Nagyszőlős-Huszt-Iza-Ökörmező-Szinevir-Mezőkaszony (370 km)
 
Reggeli után elsőként Csetfalva felé vesszük az irányt, a XV. században épült gótikus fatornyú, hajójában fakazettás mennyezetű református templomot tekintjük meg. Ezt követően Tiszaújlakon megtekintjük a Rákóczi-féle szabadságharc első győztes csatájának 200. évfordulójára emelt Turul madaras emlékművet, a kárpátaljai magyarság zarándokhelyét. Nagyszőlősön a buszból megtekintjük az egykori Ugocsa vármegye házát, az épülő ortodox templomot, a római katolikus templomot és a ferences szerzetesrend kolostorát, a Perényi kastélyt, illetve a Kankó várat. Huszt városában a református erődtemplomot tekintjük meg, illetve sétát teszünk a huszti várromhoz, ahonnan kilátás nyílik a Tiszára. Izán nem csak megcsodálhatjuk, hanem meg is vásárolhatjuk a vesszőből font csodálatos tárgyakat. A Nagyág völgyében haladva jutunk el Ökörmezőre, ahonnan a Kárpátok hegyein átkelve a Talabor völgyébe, majd a Szinevéri Nemzeti Park területére érkezünk. Rövid séta után a 989 m-rel a tengerszint feletti magasságban lévő tengerszem, a Szinevéri-tó tárul elénk. Visszaúton az Árpádvonal egyik gyalogsági bunkerénél rövid megállót tartunk.
 
 
3. nap. Vasárnap
Útvonal: Mezőkaszony-Ungvár-Beregszász-Beregsurány-Budapest (190 km a határig)
 
Búcsú a családoktól.

Ungváron első utunk a várba vezet, majd ezután a vár tövében elhelyezkedő skanzenbe látogatunk, ahol Kárpátalja népi építészetének remekeit csodálhatjuk meg. A történelmi belvárosban sétálva többek között megtekintjük az egykori bazilita kolostor épületét, a XVIII. századi barokk stílusú római katolikus templomot, a görög katolikus püspöki palotát és székesegyházat, a zsinagóga épületét, európa leghosszabb hársfasorát. Visszaúton a buszból megtekintjük a szerednyei borvidéket és az egri vár híres várkapitányának, Dobó István szerednyei várának romját is.  Hazaindulás.

 

 

 

Kárpátalja körutazás   

4 nap 3 éjszaka

Túratáv Kárpátalján: kb. 510 km
 
1. nap
ÚtvonalBeregsurány-Beregszász-Mezőkaszony (30 km a határtól)
 
Érkezés a Beregsurány-Asztély határátkelőn keresztül Beregszászra. Első utunk a Bethlen-Rákóczi kastélyban lévő Beregvidéki Múzeumba vezet, ahol megtekinthetjük a régi parasztélet számos eszközét, ásatási leleteket, Fedák Sári képeslapgyűjteményt, a hegyvidéken öntött vaskályhákat, numizmatikai gyűjteményt stb. Ezután a XV. század elején épült gótikus római katolikus plébániatemplomot látogatjuk meg, majd a vele szemben elhelyezkedő szecessziós stílusú Arany Páva étterem (volt Kaszinó) épületét. Átsétálva Beregszász főterére balra a Hősök tere, jobbra a volt Oroszlán szálló, ma Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház tárul elénk. A főtér hársfasora alatt sétálva többek között a XIX. századi klasszicista református templom, az egykori Bereg Vármegyei Királyi Törvényszék (ma magyar főiskola), a volt Royal Szálló és az egykori zsidó rítusfürdő épülete tárul elénk. Mezőkaszony felé indulva Beregszászban még láthatjuk a volt Megyeházát és Fedák Sári kastélyát.
A Kaszonyi-hegy lábánál elterülő Mezőkaszonyban a szálláshelyek elfoglalása.
 
2. nap
Útvonal:  Mezőkaszony-Nagydobrony-Csap-Ungvár-Nevicke-Gerény-Mezőkaszony (170 km)
 
Ungváron első utunk a várba vezet, majd ezután a vár tövében elhelyezkedő skanzenbe látogatunk, ahol Kárpátalja népi építészetének remekeit csodálhatjuk meg. A történelmi belvárosban sétálva többek között megtekintjük az egykori bazilita kolostor épületét, a XVIII. századi barokk stílusú római katolikus templomot, a görög katolikus püspöki palotát és székesegyházat, a zsinagóga épületét, Európa leghosszabb hársfasorát. Ezt követően megtekintjük a gerényi rotundát. Ungvár után rövid látogatást teszünk a magas szikla tetején még napjainkban is impozáns képet nyújtó Nevikei várromhoz.
 
3. nap
ÚtvonalMezőkaszony-Munkács-Szolyva-Vereckei-hágó-Mezőkaszony (230 km)
 
A napot a hős Zrínyi Ilona és kis Rákóczi által védelmezett Munkácsi várban kezdjük. Utunkat a polenai szanatóriumok völgyében folytatva rövid megállót teszünk a sztálini terror áldozatainak szolyvai emlékparkjában, majd a Vereckei-szoroson keresztül a Vereckei-hágóra érkezünk, ahol megcsodálhatjuk azt a helyet, ahol honfoglaló őseink a Kárpát-medencébe érkezve elfoglalták hazájukat. A hágón elsétálunk a millecentenáris emlékműhöz.
Vacsora után táncházzal egybekötött búcsúest.
 
4. nap
ÚtvonalMezőkaszony-Asztély-Beregsurány (80 km a határig)
Búcsú a családoktól.
Reggeli után első úti célunk Csetfalva, a XV. században épült gótikus fatornyú, hajójában fakazettás mennyezetű református templom. Ezt követően Tiszaújlakon megtekintjük a Rákóczi-féle szabadságharc első győztes csatájának 200. évfordulójára emelt Turul madaras emlékművet, a kárpátaljai magyarság zarándokhelyét.
Beregszászban vásárlási lehetőség. Hazaindulás.

 

 

 

Kárpátalja körutazás

  6 nap 5 éjszaka

 

Szállás: Mezőkaszonyban falusi vendégházakban

Étkezés: reggeli és vacsora a Kulacs étteremben

 

1. nap

Érkezés Beregszászra a Beregsurány-Asztély határátkelőn keresztül.

Útvonal: Budapest-Beregsurány-Beregszász-Mezőkaszony (30 km a határtól)Látnivalók: Beregszász főtere és épületegyüttese, Oroszlán szálló, volt Királyi törvényszék épülete, a volt Bereg vármegyeháza, református templom, római katolikus templom, a volt Royal Szálló épülete, egykori zsidótemplom és rítusos fürdő épületei, a Bethlen-Rákóczi kastély, Beregvidéki Múzeum, II. Rákóczi Ferenc és Mikes Kelemen emléktáblája, a zászlóbontás helye, Fedák Sári kastélya, az Arany Páva étterem (volt Úri Kaszinó) épülete, Szent István király és Petőfi Sándor szobra.

 

A szállások elfoglalása Mezőkaszonyban. Séta a faluban, ismerkedés Mezőkaszony nevezetességeivel: középkori református templom, XVIII. századi római katolikus templom, sztálini terror áldozatainak emlékműve, Eötvös kastély.

 

2. nap

Útvonal: Mezőkaszony-Csetfalva-Nagyszőlős-Szeklence-Técső-Rahó-Mezőkaszony (390 km)

Látnivalók: csetfalvai református fatemplom, Perényi kastély és Árpád-kori római katolikus templom (Nagyszőlős), Kankó várrom, szeklencei fatemplom, técsői városnézés, Európa földrajzi középpontjának emlékoszlopa, a Fekete- és Fehér-Tisza összefolyása, rahói városnézés.

 

3. nap

Útvonal: Mezőkaszony-Tiszaújlak-Huszt-Iza-Ökörmező-Szinevir-Mezőkaszony (350 km)

Látnivalók: a II. Rákóczi Ferenc-féle szabadságharc 200. évfordulójára állított Turul madaras emlékmű (Tiszaújlak), Huszti várrom, huszti református erődtemplom; izai vesszőből font dísztárgyak (vásárlási lehetőség)¸ Szinevéri Nemzeti Park és tengerszem: a Szineviri-tó (989 m magasan a tengerszint felett), az Árpád vonal egyik bunkerének megtekintése

 

4. nap

Útvonal: Mezőkaszony-Szolyva-Polena-Vereckei-szoros-Vereckei-hágó-Beregvár-Mezőkaszony (220 km)

Látnivalók: Szolyvai Emlékpark - a sztálini terror áldozatainak emlékműve, Schönborn vadászkastély, az Árpád vonal egyik legnagyobb bunkerrendszerének a megtekintése, polenai ásványvízforrás, a Vereckei-hágó és a félbemaradt millecentenáriumi emlékmű, Vereckei-szoros

 

5. nap

Útvonal: Mezőkaszony-Munkács-Szerednye-Ungvár-Nevicke-Mezőkaszony (180 km)

Látnivalók: a Dobó István által is birtokolt szerednyei várrom, Ungvári vár, Bazilita kolostor épülete, Görög katolikus székesegyház és püspöki palota, Kárpátaljai Szabadtéri Néprajzi Múzeum (skanzen), Európa leghosszabb hársfasora, Ungvár történelmi belvárosa, Zsinagóga épülete, Nevickei várrom, a hős Zrínyi Ilona és kis Rákóczi által védelmezett Munkácsi vár, a munkácsi Szent Márton székesegyház, Rákóczi kastély (Fejér ház), Munkács történelmi belvárosa, Munkácsy Mihály szülőházának emlékhelye.

Vacsora után búcsúest.

 

6. nap

Búcsú a családoktól. Hazautazás. Beregszászban vásárlási lehetőség.

Útvonal: Mezőkaszony-Beregszász-Beregsurány-Budapest (30 km a határig)

 

 

 

 

Oldalmenü
Naptár
Diavetítő
Szavazás
Mit nézne meg mindenképp kárpátaljai lártogatásakor?
Munkácsi vár
Vereckei-hágó
Ungvári vár
Szinevéri-tó
Schönborn vadászkastély