Programlehetőségek

 június utolsó vasárnapján a Mezőkaszonyi Kakasfőző Fesztiválon vehetnek részt az idelátogató vendégek, ahol kárpátaljai és magyarországi hagyományőrző magyar csapatok mérik össze gasztronómiai tudásukat.  A fesztiválon különböző tánccsoportok és kórusok is bemutatkoznak, színvonalas műsorokkal szórakoztatják a közönséget. Ezen kívül a helyi képzőművészek kiállítását (kézimunkák, goblenek, festmények, kerámiatárgyak, hordók stb) is megtekinthetik és a bátrabbak ki is próbálhatják azok készítésének módszereit.

 

       

 

beregi szőttesek készítésének bemutatása, története (Nagybereg)

       

 

 • íjászbemutató honfoglalás kori ruhákban, íjászás, lovaglás, a jurták megtekintése (Salánk)

   

 • rongypokróc készítés bemutatása (Mezőkaszony)

 • táncház és néptáncbemutató (Mezőkaszony)

        

 • borkóstolás (Bene és Mezőkaszony)

     

 • gyalogtúra a Kaszonyi-hegyen (Mezőkaszony) 

 • szalonnasütés/bogrács-gulyás főzés/halászlé készítés (Mezőkaszony)

   

 • fürdőzés a Kaszonyi "Sós-tó" termálvizes medencéiben

   A Kaszonyi Sós-tó üdülőövezetben kellemes kikapcsolódáshoz minden együtt van: az árnyas fák, a gyógyító víz (35-38 fokos) és a napfény. A vendégeket két termálvizes ülőmedence várja. A gyerekek reggeltől napestig ellubickolnának benne, a felnőttek pedig fájó, gyulladt izületeiket gyógyítgathatják a 30-40 perces ülőfürdők alatt.

  A víz összetétele hasonlít a hajdúszoboszlóihoz: bőségesen tartalmaz brómot, jódot és számtalan más fontos mikroelemet.

  A sóstó tulajdonosai a helyszínen gyorsbüfét üzemeltetnek. A menüben állandóan szerepel a bográcsgulyás, saslik, sült kolbász, virsli. Azokra is gondoltak, akik inkább maguk szeretnék elkészíteni ételeiket. Az üdülőtelepen bográcsfőző- és szalonna-sütőhelyeket alakítottak ki. Ezenkívül szauna és hideg-melegvizes zuhanyozó áll rendelkezésre.

    

 •  

 

 • szeptember és október hónapok folyamán Mezőkaszonyban és a környező falvak valamelyikében minden hétvégén szüreti mulattságok zajlanak. Az ide látogatók megfigyelhetik, hogy a fiatal csőszök és csőszlányok hogyan járnak lóháton és szekéren faluról-falura nótaszóval hívogatni az embereket a bálba. A bálban pedig az ifjú csőszök és párjaik eljárják a csősztáncot, s ezzel kezdetét veszi a ?szüret? és a zamatos szőlők árverezése. Éjfél tájban pedig kiderül, hogy ki lesz az év bálkirálynője.

     

   

Oldalmenü
Naptár
Diavetítő
Szavazás
Mit nézne meg mindenképp kárpátaljai lártogatásakor?
Munkácsi vár
Vereckei-hágó
Ungvári vár
Szinevéri-tó
Schönborn vadászkastély